Passend onderwijs
Ieder kind verdient een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Dat is het doel van passend onderwijs. Scholen hebben daarom een zorgplicht. Dit houdt in dat als ouders hun kind aanmelden bij de school van hun keuze, die school de taak heeft het kind een passende onderwijsplek te bieden. Op de eigen school, op een andere school in het reguliere onderwijs of in het speciaal (basis)onderwijs. Scholen en hun besturen werken daarom samen in een samenwerkingsverband.
In onze regio is het aanspreekpunt het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Midden-Holland. Hierin werken 21 schoolbesturen en zo’n 90 scholen met elkaar samen om bijna 19.000 leerlingen passend onderwijs te bieden. De scholen staan in de gemeenten Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, in een deel van Zuidplas en van Alphen aan den Rijn. Hoe het Samenwerkingsverband wil werken aan passend onderwijs, staat in het ondersteuningsplan. Dit plan wordt ten minste eens in de vier jaar vastgesteld.
De afspraken in het ondersteuningsplan gaan over:
-
Basisondersteuning die alle scholen kunnen bieden
-
Aanvraag extra ondersteuning en verwijzing naar speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3/4
-
Terugplaatsing in reguliere onderwijs na plaatsing in het speciaal onderwijs
-
Verdeling van gezamenlijke geld
-
Resultaten die samenwerkingsverband wil halen
Om een beeld te krijgen van wat de scholen op dit moment aan ondersteuning kunnen bieden hebben alle scholen een schoolondersteuningsprofiel opgesteld . Onze ambities voor passend onderwijs liggen vooral op het gebied van leerlinghulp op niveau in kleine groepjes.